Valencia

Flyg till Valencia

Alicante har den solklart största flygplatsen i området och den 5e mest trafikerade flygplatsen i Spanien, men Valencias flygplats Manises Airport är faktiskt den 10e mest trafikerade flygplatsen i Spanien och ligger endast 8 km ifrån Valencia.

Olika sätt att resa till Valencia

Jag reser ofta till Valencia och snart stundar festivalen Las Fallas som bara är ett måste att uppleva (kommer artikel om Las Fallas snart).

Flyg från Göteborg går utmärkt att ta sig både till Madrid (Norwegian) eller Alicante (Ryan Air mfl) och sedan ta tåget, bokas enklast online via renfe.com

Från Alicante tar tåget cirka 2 timmar, medan du från Madrid kan åka de supersnabba tågen som går i 300km/h på 1 timma och 40 minuter till Valencia.

Snabbtåg Madrid - Valencia i januari 2018

Om du blir drabbad av flygförsening så kan du få kompensation, se vår sida om flygförseningar

Bästa staden om du vill flyga ifrån Sverige till Valencia Manises är Göteborg. Du kan hitta enkelbiljett dagligen för cirka 900 kronor och det tar 5 timmar och 50 minuter, då givetvis med en mellanlandning. Men om man räknar på kostnader för tåg, uppehälle osv kan det faktiskt vara lönt att boka denna resan via Skyscanner exempelvis.

I slutet av mars 2018 kör Ryan Air igång med direktflyg till Valencia från Köpenhamn Kastrup och då kan ni kapa ner restiderna än mera, samt resa för en mycket lägre budget.

Köra bil till Valencia från Sverige är ett drygt och dyrt alternativ. Om vi kikar på en bilresa från Göteborg till Valencia så behöver vi ligga på vägarna 27 timmar och sammanlagt köra hela 278 mil. Visst om man har tid, pengar och tänkt stanna i Valencia länge, samt ha sin bil med så är det ett alternativ. Valencia är en bra bilstad och det är väldigt enkelt att ta sig fram med bil.

Hotell Valencia

Jag har bott i många olika stadsdelar i Valencia och tycker alla stadsdelar har sin tjusning, det finns inga no go zoner i Valencia och alla områden anses säkra. Poliser finns överallt, både Policia Municipal och Guardia Civil så någon öppen kriminalitet är ovanligt att se. Malvarosa har tidigare varit klassad som den lite mer sunkiga stadsdelen, ligger precis vid havet, men har rustats upp mycket på senare år.

Valencia centrum ligger inte vid stranden utan ligger ungefär 3 km in från havet eller Pablados Maritimos, hamnen, så det beror lite på vad du är ute efter, stadsliv eller strandliv. 3 km är dock inte långt att gå och det går både bussar, tunnelbana och spårvagnar till och från havet ofta. Taxi är inte heller dyrt i Valencia. Under vintermånaderna kan det blåsa ganska mycket vid havet och man ser ofta vågsurfare nere vid havet.

Under Las Fallas stiger priserna något otroligt mycket på boende (15 mars till 19e mars) , annars är det inte speciellt svårt att hitta både lägenheter och hotell för under 2000 kr per vecka.

Mina favoritområden är Ruzafa och området runt City of Arts and Sciences, här bor du både nära havet och nära centrum.

För att citera urbantravelblog ”In the space of a decade however Ruzafa has enjoyed a rocket ride rise from shabby barrio to the place to be in Valencia…”Booking.com

Arts and Science Valencia

I Ruzafa kryllar det av barer och restauranger av olika slag och under Las Fallas har Calle de Sueca (svenskgatan) fantastiska ljusshower.

calle sueca valencia

Se den spektakulära ljusshowen i Ruzafa på Calle de Sueca

1 comment

Leave a reply