hopfällbar cykel

Hopfällbar cykel ׀ Allt om ihopfällbara cyklar 2022

De är precis som vanliga cyklar, förutom en viktig egenskap som bara hopfällbara cyklar har: de kan vikas ihop och transporteras precis vart du behöver åka.

Marknaden med hopfällbara cyklar är stor 2022 och det kan vara svårt att veta hur man ska tänka när man väljer en vikbar cykel nuförtiden.

Ska du välja en hopfällbar elcykel?

Är du ute efter en lätt-transporterad campingcykel?

Eller kanske vill du bara ha en enkel cykel som du kan pendla mellan Stockholm och Uppsala under rusningstider?

Oavsett vad du behöver kommer vi troligen att berätta mer om det i vår artikel om hopfällbara cyklar. Det är bara att slappna av, föreställa dig dina framtida cyklingsäventyr och läsa vidare.

Innehållsförteckning

Vad en hopfällbar cykel är för något?

Fällbara cyklar skiljs från andra cyklar på marknaden genom en definierande egenskap: de kan fällas ihop. Läs mer om fördelar med hopvikbara cyklar nedan.

Pendlarens bästa vän

De cyklar som kan fällas ihop är perfekta för alla som vill cykla till tågstationen och ta med sig cykeln på resan även under rusningstid eller de som letar efter en bra cykel som tar lite plats i husvagnen. Dessutom brukar man bara kunna ta en fällbar cykel på långtidsbussar i Sverige och Europa.

En vikbar cykel Ryms överallt

vikbar cykel i bilDessa praktiska pendlingskamrater är dock inte bara populära bland dem som åker långa sträckor varje dag – de är också otroligt praktiska för människor som har begränsat utrymme i hemmet, bilen eller husvagnen. Har du en för liten lägenhet eller vill förvara cykeln tryggt på balkongen är en vikbar cykel någonting du ska skaffa.

Förbli flexibel under resan

Att välja en cykeltur på en hopfällbar cykel ger dig också möjligheten att enkelt kombinera olika transportsätt. Säg att du vill, till exempel, åka från Malmö till norra Tyskland på ett lite mer spännande sätt. Du kan då cykla till Trelleborg, ta din hopfällbara cykel på färjan över till Rostock, cykla sedan runt och tälta i norra Tyskland, bara för att senare vika ihop cykeln och checka in den på bussen till Hamburg eller Berlin.

Du kan flyga tillbaka till Sverige med den hopfällbara cykeln som incheckat bagage. Härligt!

Hopfällbar elcykel 10.4Ah med 6 växlar till kanonpris

Hopfällbar elcykel som är väldigt omtyckt av husbilsägare, husvagnsägare och båtägare för att kunna ta kortare turer. Även poppis bland jobbpendlare och för de som bara vill ta lite kortare turer för nöjes skull. Fri frakt!
Toppsäljare

Typer av hopfällbara cyklar – vilken ska du välja?

Det finns många olika cykeltillverkare som erbjuder vikbara cyklar, och varje cyklist har olika behov och förväntningar av vad en hopfällbar cykel ska vara utrustad med. Viktiga variationer finns inom allt från hjulstorleken till vikten och priset.

Fällbar cykelhjulstorlek

Traditionellt kommer fällbara cyklar med små hjulstrolekar som möjliggör att den ihopvikta cykeln tar så lite plats som möjligt. Men om hastigheten är det du absolut inte vill kompromissa med så finns det cykelversioner som har hjul i full storlek.

Cykelmodeller med mindre hjul är givetvis lättare och mer kompakta när de vikts ihop. Däremot så kommer du samtidigt inte att kunna cykla på dem lika snabbt som på en 28″ cykel.

Lätta vikbara cyklar

Om du tänker lyfta cykeln av och på tåg varje dag så ska den vara lätt.

Många cykeltillverkare har pendlarna i åtanke och tillverkar hopfällbara cyklar med lättare rammaterial.

Komponenter av högre kvalitet minskar också vikten, och du kan också välja färre växlar – till exempel en singelhastighetsversion – om du bara kör på raka vägar till jobbet.

Billiga och dyra fällbara cyklar

Du kan fynda efter en fällbar cykel för någon tusenlapp eller lägga tiotusentals kronor på din hopfällbara cykel. En billig fällbar cykel kommer att räcka i många sammanhang, men du kan nog förvänta dig att den blir  tyngre än premiummodellerna tack vare komponenter av sämre kvalité och en järnram.

De billiga hopvikbara cyklarna kan enligt egen erfarenhet ha en undermålig manual. Själv stampade jag av ena pedalen och fick reklamera min första hopfällbara cykel som var av ett billigare märke. Problemet med många stora kedjor är att de inte låter användare skriva recensioner. 

Budget

Denna hopfällbara elcykel hittade jag på Amazon och den har mestadels fått bra omdömen: ANCHEER Vikbar elektrisk cykel för vuxna, 20 tum elektrisk cykel/pendling cykel med 250 W motor, 36 V 8 Ah batteri, professionellt 7 växlar växlar (svart)

ancheer hopfällbar elcykel

Anpassbara fällbara cyklar

De flesta fällbara cyklar kommer i en storlek som passar de flesta vuxna (eller barn), med mycket justerbarhet, vilket innebär att det är lätt att dela cykeln med andra medlemmar i ditt hushåll. Så om just flexibiliteten är en viktig faktor för dig är det värt att se till att modellen du köper erbjuder ett brett utbud av användarvänliga justeringar.

Elektriska vikbara cyklar

Under de senaste åren har elcyklar av alla de slag tagit över vägarna, och med rätt – en elcykel är ett härlig mellanting mellan en vanlig cykel och en moped eller en elscooter. När det gäller hopfällbara cyklar ska du dock tänka på att tillsatsen av en motor medför vanligtvis en större totalmassa och högre prislapp, speciellt om du vill ha lite bättre kvalitet.

Cykelvagn för barn

Här har du en perfekt hopfällbar cykelvagn för barn, men går även använda för packning. Lättviktsvagnen från Thule har VersaWing-system, bra fjädring, Thule Click n’ Store för förvaring av tillbehörskit i vagnen.
Toppsäljare

Hopfällbar elcykel – fördelar

Så vilka fördelar finns det med ihopfällbara elcyklar?

Hastighetslägen

En hopfällbar elcykel erbjuder olika hastighetslägen – från turboläge och manuellt läge till elektriskt läge. Detta gör att du kan välja olika ridlägen i enlighet med dina ridbehov för stunden.

Bärbarhet och kompakthet

När en hopvikbar elcykel har vikts blir den minimal i storlek och sparar utrymme.

Dessutom kan den vikas enkelt när som helst och var som helst.

Fällbara minielcyklar kan till och med fällas i en väska för att ge dig mer bekvämlighet.

Dessutom underlättar vikbarheten laddning av din elcykel om du bor på övervåningen.

Lägre prislapp än andra elcyklar

Kostnaden för att få en hopfällbar elcykel är mycket lägre om man skulle skaffa sig en annan typ av elfordon, inklusive vanliga – alltså ej vikbara – cyklar. Detta gör det möjligt för människor som inte har råd att köpa en bil att istället välja en fällbar elcykel som ett alternativt transportmedel.

Vikbar campingcykel

Gillar du att campa? I så fall är en smidig campingcykel det bästa valet! Nu finns ett riktigt bra erbjudande på en campingcykel som är nedsatt med cirka 5000 kr i pris.

En 7-växlad shimano tillsammans med 5-lägesval på elmotorn som är välbalanserad med stötdämpare fram och rejäl konstruktion med breda däck (20×4″) och kraftfull motor .

Denna campingcykel är perfekt att ha med sig i husvagnen eller husbilen på semestern, tack vare smidig ihopvecklingsfunktion blir  den garanterat en fröjd att glida runt på året runt.

Räckvidden är upp till 60 km och batteriet är på 48V 15Ah Li-ion Batteri, samt har kortslutningsskydd och överladdningsskydd.

campingcykel

Fördelar med en hopfällbar elcykel

Det finns många fördelar som fällbara elcyklar har jämfört med andra cykelmodeller.

Optimerat skydd mot cykelstöld

Alla cyklar kan lätt bli stulna även om man har låst dem med de kraftigaste kedjorna – även det starkaste låset kan enkelt brytas av driftiga cykeltjuvar.

Fällbara cyklar kan man dock ta med sig vart än man går och åker och förvara de tryggt på balkongen när man är hemma eller på kontoret under arbetstiden.

Kompakthet

Numera är gott om utrymme en lyx i de flesta stadslägenheter. En hopfällbar cykel tar mindre plats än andra typer av cyklar och kräver betydligt mindre förvaringsutrymme. Själv har jag placerat min vikbara cykel på golvet under hatthyllan i hallen i min lägenhet.  

Lätta och bärbara

Vikbara cyklar är lätta jämfört med andra typer av cyklar. Dessutom har de en elegant vikbar struktur som gör dem bärbara och användbara i de flesta situationer man skulle kunna behöva en cykel.  

Få plats med vikbar cykel i bagageluckan eller husbilen

En campingresa är ett utmärkt sätt att kombinera relax med äventyr. Så vad sägs om att ta en hopfällbar campingcykel med dig nästa gång du ger dig ut i det fria? Du kommer inte ens märka att det finns en hopfällbar campingcykel i bilen eller husvagnen när du inte använder den.

Sammanfattning

Att cykla är spännande, praktiskt och miljövänligt, men ibland – snarare rätt ofta – är det krångligt eller omöjligt att ta med cykeln dit man behöver. Lyckligtvis kan man välja utifrån oräkneligt många modeller av hopfällbara cyklar som är lättare, mindre och mer bärbara än dess klumpiga cykelkompisar.

Dessutom behöver det inte kosta en förmögenhet att skaffa sig en hopfällbar cykel – det finns någonting för alla smaker på marknaden, från lätta hopfällbara cyklar till vikbara elcyklar.

1 comment

  1. Undvika att få cykeln stulen – fj-r 9 oktober, 2020 at 19:30 Svara

    […] nu är det så populärt med hopfällbara cyklar och elcyklar och dessa kostar en hel del. Så se till att skydda din cykel från stölder på […]

Leave a reply