Eiffeltornet biljetter

Eiffeltornet – världens mest besökta sevärdhet

Eiffeltornet ligger i Paris och är världens mest besökta sevärdhet där man betalar entré. Hela sju miljoner personer besöker tornet varje år. Har du planer på att besöka Eiffeltornet så kommer här lite intressant fakta, information och historia om tornet.

Alla biljetter till Eiffeltornet samlat på ett ställe

Nedan kan ni direkt boka de 2 mest populära biljetterna till Eiffeltornet just nu 2022.

Se alla biljetter här!

Gustave Eiffel

Arkitekten som ritade Eiffeltornet hette Gustave Eiffel, därav namnet, och han ville först bygga sitt torn i Barcelona. Staden sa dock nej och därför fick Gustave försöka hitta en annan plats att bygga det på. Han lyckades övertyga Paris inför deras världsutställning 1889. Tornet började byggas 1887 och stod klart 1889 som entrén till världsutställningen. Mer exakt så tog det två år, två månader och fem dagar att bygga, vilket är 180 år snabbare än byggnationen av Notre Dame, som är Paris andra stora attraktion. Gustave byggde en hemlig lägenhet i tornet på tredje våningen och det var inte förrän i april 2015 som den öppnades för allmänheten.

En tragisk gatlampa

Tornet har inte alltid varit lika populärt och omtyckt som det är idag. I början när det först byggdes var folk väldigt skeptiska och kallade det bland annat för en ”tragisk gatlampa”. Över 300 samtida konstnärer gick ihop och skrev en hel artikel om hur fult, monstruöst och rent ut sagt oanvändbart tornet var.

Skulle rivas

Det var aldrig meningen att tornet skulle stå kvar så länge som det har gjort. Det var från början tänkt att det skulle rivas redan år 1909, men som tur var fick det stå kvar tack vare att radiotelegrafen hade uppfunnits och tornet kunde då användas som en radioantenn. Att tornet skulle rivas efter 20 år var ett sätt att övertala de kritiska konstnärerna till att få bygga tornet.

Lustig bedragare sålde tornet

Bedragaren Victor Lustig sålde hela tornet som metallskrot år 1925. Han utgav sig för att vara generaldirektör för Post- och telegrafstyrelsen och sa till köparen att affären skulle göras diskret för att undvika protester. Köparen trodde Lustig var ute efter en muta och betalade därför hela summan för tornet plus en muta. Köparen anmälde aldrig köpet och Lustig försökte senare samma år sälja tornet igen, men blev då polisanmäld av den andra potentiella köparen. Han blev dock aldrig fängslad utan lyckades fly till USA.

Eiffeltornet som tidens största reklampelare

Eiffeltornet hade från 1925 till 1934 lysande reklam för Citroën längs med hela tornet på tre av fyra sidor. Det var då världens största reklampelare under denna tiden. Reklamen bestod av namnet ”Citroën” som lös med hjälp av 250 000 elektriska lampor i olika färger.

Öppettider och biljetter

Eiffeltornet är öppet alla dagar om året. Under sommarsäsongen, juni till september, är tornet öppet 09:00-00:00. Den övriga tiden på året är tornet öppet 09:00-18:00. Eftersom Eiffeltornet är ett sådant populärt turistmål så gör man bäst i att boka sina biljetter i förväg på internet. Priset för en Eiffeltornet-biljett skiljer sig lite åt beroende på var man bokar och och man vill ha till gång till alla våningar eller bara de lägre.

Leave a reply