FLYGFÖRSENINGAR ELLER INSTÄLLDA FLYG, VAD GÄLLER? FÅ 6000 KR I KOMPENSATION, SE ERSÄTTNING HÄR

Beräkna kompensation direkt Vid flygförseningar: Du vet din flygersättning inom 1-2 minuter flygforseningar

Stora mängder flygningar försenas varje dag och i de flesta fall har du faktiskt rätt till ersättning vid flygförseningar och inställda flyg. Problemet är att många inte känner till de regler som gäller vid ett försenat flyg och begär därför inte den ersättning de har rätt till. Idag ska vi gå igenom precis vad som räknas som en försening och vilka rättigheter du har till ersättning. Vi ger också lite tips på hur du faktiskt ska få den ersättningen.

EU:s regler för flygförsening – kompensationen gäller alltid om flyget är försenat mer än 2 timmar

Enligt EU:s regler är det en flygförsening om flygbolaget räknar med att flygningen fördröjs med minst:

  • två timmar vid alla flygningar på högst 1 500 kilometer
  • tre timmar vid alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och vid alla övriga flygningar på mellan 1 500 och 3 500 kilometer
  • fyra timmar vid alla flygningar som inte omfattas av föregående punkter.
När ditt flyg är försenat enligt reglerna har du alltid rätt till information, service och assistans. Du kan även ha rätt till skadestånd. Men för att du ska kunna få ekonomisk ersättning enligt EU:s regler måste förseningen vara minst tre timmar.

För vilka flygningar gäller EU:s regler?

EU:s regler gäller för alla flygningar från en flygplats inom EU. Reglerna gäller också när ett flygbolag från ett EU-land flyger in i EU. Om din flygning inte omfattas av EU:s regler är det flygbolagets egna villkor som avgör vilka rättigheter du har. Även lagstiftningen i det land du reser ifrån kan ge dig skydd. Reglerna gäller även för Norge, Island och Schweiz på samma sätt som för alla EU-länder.

Källa: hallakonsument

Vad gäller vid inställda flyg?

Om ditt flyg inte bara blir försenat utan också inställt har du rätt till annan ersättning. Då finns det tre olika alternativ som du har rätt att välja mellan. Du kan begära:

  • pengarna tillbaka för den biljett du inte kan utnyttja.
  • att bli ombokad för att komma fram så fort som möjligt
  • att bli ombokad vid ett senare tillfälle som passar dig
Flygbolaget ska alltid erbjuda dig dessa alternativ och väljer du återbetalning ska du ha pengarna på ditt konto inom 7 dagar.

Flygkalkylator

I flygkalkylatorn hos Konsument Europa så kan du se direkt vilken ersättning du kan ha rätt till vid försenade och/eller inställda flyg

Flyghjälp – Ljuset i tunneln vid flygförseningar och inställda flyg

Vi samarbetar med Flyghjälp. Flyghjälp hjälper flygpassagerare att säkra ekonomisk kompensation för flygförseningar, inställda flyg och överbokningar. Flyghjälp är experter på områdets juridik och står för kommunikationen med flygbolagen, som ofta är restriktiva med att utbetala kompensation.

Beräkna kompensation direkt

Kostnadsfritt fram tills att du får ersättning, du vet din flygersättning inom 1-2 minuter.

Idag är du berättigad upp till 6 000 kr i kompensation om flyget blivit inställt, överbokat eller försenat mer än 3 timmar vid ankomst, så länge du gör ansökan till Flyghjälp inom de närmaste 2 månaderna efter problemet med ditt flyg. Tjänsten hos Flyghjälp är kostnadsfri fram till du vunnit målet. Först nu du vunnit målet mot flygbolagen så tar Flyghjälp ut en avgift på 30% av din kompensation. Detta är klart värt allt slit att slippa kämpa själv mot flygbolagen, dessutom har Flyghjälp mycket större muskler än en enskild person och vinner ca 92% av alla fallen.

Hitta försenade flyg och inställda flyg

Swedavia har en tjänst på sin hemsida där ni i realtid kan se försenade flyg samt inställda flyg. För att komma till tjänsten hos Swedavia,klicka här!