Resa till Novi Sad

Ungdomliga Novi Sad Serbien med en av världens bästa festivaler

Serbien får ses som ett nytt och populärt resmål, inte bara bland svenskar utan för turister kommande från alla världens hörn.

Lonely planet listar Novi Sad som världens 3:e bästa resmål att besöka 2019. Här finns mycket att se och vi ska kolla lite närmare på bästa platserna att besöka i detta inlägget.

Fakta om Novi Sad

Novi Sad betyder ny plantering på serbiska och staden Novi Sad är näst största staden i Serbien, samt huvudstad i den autonoma provinsen Vojvodina. Novi Sad är belägen cirka 10 mil norr om Belgrad. Novi Sad är en ganska så liten stad med cirka 250 000 invånare och du kan ta dig runt i staden utan några större problem till fots. Det går även hyra cyklar i staden. Valutan serbiska dinar introducerades 2003 och du får 100 dinar för cirka 9 SEK.

Novi Sad

Att ta sig till Novi Sad

Med flyg

Enklaste sättet att komma till Novi Sad är att ta ett flyg till Belgrad och sedan ta sig vidare med buss eller tåg till Novi Sad. Däremot kan det vara svårt att hitta billiga flyg till Belgrad och därför är det billigaste sättet att resa till Novi Sad att ta ett plan till Budapest och därifrån ta ett tåg för 20€ till Novi Sad.

Med bil

Du kan alltid komma med bil till Novi Sad som ligger 1 mil från motorvägen.

Med buss

Det finns flera busslinjer till Novi Sad från nästan alla större städer i Europa.
Observera också att det finns en reguljär buss mellan Belgrad och Novi Sad var 30 minut. Biljetter för denna busslinje kostar 6-8 euro, beroende på vilket bussbolag du väljer.

Sevärdheter Novi Sad

Petrovaradin Fortress

Om du vill ha utsikt över hela Novi Sad så rekommenderar vi att besöka Petrovadin Fortress som är en citadel som ockuperades av romarna och senare byggdes om på 1700-talet av det österrikiska-ungerska riket som ett skydd mot turkisk invasion. Fästningen är numera känd för att vara en plats där ni finner de bästa kons  och musikfestivalerna i Europa, exempelvis Exit Festival.

Štrand Beach

En av Europas bästa stränder blir ett eget barstråk på sommartid. Här finner ni 700 m fyllda med barer med mera som lockar tusentals sol och sommarturister från hela världen. Här finns även den Novi Sad festlokalen för Exit festivalen som är värd för allt från lokala punkspelningar till EXIT ravepartyn.

Nattlivet i Novi Sad

Nattlivet i  Novi Sad ä aktivt även under arbetsdagar, där torsdagar och helgerna har mest hålligång. I Novi Sad finner ni massor av pubar, fler än klubbar och är ett billigare alternativ för ungdomar och studenter. Ni finner dem i Zmaj Jovina och Laze Teleckog street. Några av pubarna som kan nämnas är Lazino Tele, London, Pub Two Dogs, Berliner, Gerila, Irish Pub och Haustor.

Klubbarna, har högre priser än pubar och kaféer och finns belägna över hela staden, inte bara i centrum. Giardino är kanske den största klubben på taket vid köpcentret Bazar. Det finns också Musej på Petrovaradin Fortress samt Kuba Libre, Kaktus, Kafemat, Paradiso och många andra i staden.

Fastän att vi inte kan rekommendera att ta lån inför semestern, så gör många svenskar det ändå. Ett bra alternativ är då att använda sig av en låneförmedlare, men läs detta inlägget innan ni försöker ta lån via låneförmedlare.

Leave a reply