7 JUNI 2021 - Författare: RESKLAR
BÄSTA TÄLTET FÖR SVERIGESEMESTERN
En tältsemester i Sverige är alltid ett bra val, och en möjlighet att komma nära naturen. Även om en tältsemester alltid är enkel och ger en känsla av frihet, så kan den göras på många olika sätt. Man kan sitta i lugn och ro i skogen och grilla korv, eller bo på en camping som erbjuder roliga aktiviteter och har restaurang.
Tältsemester fungerar helt enkelt för alla, oavsett vad man vill ha ut av det. Självklart finns det många saker att tänka på inför tältsemestern, men en av de allra viktigaste sakerna är förstås tältet. Här hittar du några av de bästa tälten för din Sverigesemester, och en hel del annat du behöver tänka på.
1. På camping eller i det fria
En tältsemester kan som sagt göras på många olika sätt, och det finns många olika platser att tälta på. Kanske söker man lugnet i skogen, stillheten vid en sjö, aktiviteterna på en familjecampingen eller något helt annat.
Vart man väljer att campa beror alltså till stor del på vad man söker, och vad man vill ha ut av sin tältsemester. Men det är också viktigt att komma ihåg att det kan vara stor skillnad mellan olika campingar, så även om man föredrar det alternativet så går det att välja mellan lugn och ro eller liv och rörelse.
Om man campar med barn, eller en längre tid, är ofta camping ett bra alternativ. Förutom att det ofta finns lekplatser, och ibland till och med barnklubb, för barnen så finns även möjligheten att laga mat i servicehus och använda toalett och dusch.
Söker man lugnet men vill ha bekvämligheterna med en camping så finns det förstås också mindre och lugnare campingar, som passar perfekt för den som vill koppla av.
2. Till fots, med bil eller cykelsemester
En tältsemester handlar förstås om betydligt mer än hur man sover. Något som också är viktigt att fundera över är hur man tar sig till platsen man ska tälta på. Om man gillar att vandra eller cykla är det ofta ett bra alternativ, då får man en aktivitet på köpet och kan sedan koppla av vid tältet när man är framme. Tips läs vårt inlägg om hopfällbara cyklar!
Om man vill längre bort, kanske göra en roadtrip i Sverige eller besöka en camping långt hemifrån, så är förstås bil ett bättre alternativ – eller kanske tåg, om man saknar körkort eller bil.
3. Planering är viktigt
Tänk på att börja planera semestern i god tid – och det gäller förstås oavsett om du ska ut och tälta eller semestra på annat sätt. Med det sagt behöver man kanske inte börja planera sommaren redan i januari, men att göra det några veckor innan det är dags kan vara en bra idé.
Fundera över vad du behöver ha med under resan, och skriv packlista. Om det är din första tältsemester blir det förstås extra viktigt att börja fundera på packningen i god tid, och gärna läsa på vad man kan behöva ta med.
Självklart är det också viktigt att fundera över vart du ska tälta. Om du väljer bort campingar så kan det vara bra att tänka på att allemansrätten ger oss rätt att campa på de flesta ställen, men ofta bara en natt. Det finns också undantag, så se till att kolla upp innan så att de platser du har tänkt ställa upp tältet på är okej.
4. Bästa tältet för Sverigesemestern
4.1. Primus Bifrost Y6 tält 6 personer
Det här stora fina tältet passar perfekt för en större familj, eller kompisgänget. Här får nämligen hela 6 personer plats. Det här tältet är nästan som en bärbar stuga, med flera rum – ett stort gemensamt utrymme samt två sovrum.
En annan fördel är att tältet har väldigt högt i tak, så här behöver man inte krypa in. I kupolen är det hela 2 meter högt, och i sovdelarna är det som högst 170 centimeter. Tack vare de dubbla sovrummen kan man också dela upp sällskapet, vilket passar perfekt om en del vill lägga sig tidigare än andra till exempel – då slipper de som sover bli störda när nattugglorna ska böka sig ned i sovsäcken alldeles intill.
Men det finns förstås många fördelar med detta tält. Det är till exempel stabilt med sina tåliga, men samtidigt lätta, aluminiumbågar. Det är också enkelt att sätta upp, tack vare de färgkodade båganr som gör det enkelt att hitta rätt del. En annan fördel är den goda ventilationen, med ventilationsöppningar som även har myggnät.
SE PRIS HOS BEREDD4.2. Big Agnes Copper Spur HV UL2 ultralätt tvåmannatält
Om du söker ett lite mindre tält så kanske detta tvåmannatält kan vara något. Det passar perfekt om ni bara är två, eller om du är ensam men vill ha gott om plats. Här finns många fördelar: tältet är vattentätt, lättviktigt, enkelt att bära med, enkelt att montera, sätts upp snabbt och erbjuder hög komfort.
En stor fördel är att tältet väger väldigt lite – 1,42 kg – vilket gör det lätt att bära med. Detta tält passar alltså perfekt för cykelsemester eller vandring, där du vill ha en så lätt packning som möjligt. När tältet är hoppackat så är det 50 x 15 centimeter stort.
Golvytan i detta tält är 2,7 kvm och i förtälten finns en yta på totalt 0,8 kvm. Vid den högsta punkten är takhöjden 102 centimeter, vilket gör det enkelt att röra sig och byta om i tältet, även om man inte kan stå raklång. En annan fördel är de dubbla ingångarna som gör det extra enkelt och bekvämt när man är två som bor i tältet.
SE PRIS HOS BEREDD4.3. Vaude Arco XT 3P Tält 3 personer
Det här är ett väldigt prisvärt och rymligt tunneltält för tre personer. Här finns bland annat ett större förtält där man till exempel kan förvara packningen. Tältet är även enkelt att montera, och väldigt slitstarkt vilket gör att det står emot stormar.
Tältet har god ventilation, och här ryms tre personer och packning utan att det känns trångt eller kvavt i tältet. Detta tält kan dessutom användas under tre säsonger, så länge marken är fri från snö. Perfekt för dig som vill tälta under många olika årstider.
Trots den stora golvytan på totalt 7,1 kvm inklusive förtält så har detta tremannatält en hyfsat låg vikt på 3,8 kg. Det här är ett perfekt tält för dig som vill ha ett rymligt tremannatält, och det passar lika bra för vandringar som på campingar.
SE PRIS HOS BEREDD