28 APRIL 2022 - Författare: RESKLAR
BÄSTA TIPSEN FÖR EN LYCKAD SEMESTER PÅ CYKEL – VÄLJ EN CYKEL MED MOTOR
Älskar du att cykla? Älskar du att vara på semester? Varför inte kombinera de två delarna i ett och ge dig ut på en cykelsemester!? Detta är enligt oss något av det absolut trevligaste du kan göra under Sveriges lite varmare månader, det vill säga från tidig vår till sen höst när både väder och temperatur tillåter. Oavsett hur mycket cykelvana du har sen tidigare kan vi nästan säkerställa dig om att det kommer bli en rolig och givande upplevelse.
Om du däremot är lite orolig för att det ska bli för jobbigt att under en hel semester endast ta sig fram på cykel har vi ett dundertips - välj en cykel med motor! Då kan du genomföra en cykelsemester som innebär en hel del cyklande, men utan just den absolut jobbigaste biten.
1. Att semestra på cykel - vad bör jag tänka på?
Att ge sig iväg på en cykelsemester är något som, som vi tidigare var inne på, kan vara väldigt härligt. Samtidigt är det många som bävar sig för att åka på just semester med cykel då de kanske inte känner att de har tillräckligt bra kondition eller att de är tillräckligt vältränade för det. Och det kan man ju förstå, för att endast ta sig fram på cykel kan bli rätt jobbigt.
Om man däremot verkligen tycker att det här med att cykla är roligt, men till viss mängd, så finns det en lösning på “problemet” - nämligen att hyra eller köpa en elmotor cykel, som denna Zipforce ONE. En sådan cykel kommer bidra till att du kan ta dig fram utan överdrivet mycket ansträngning, samtidigt som du ändå rör på dig och framförallt tar dig fram miljövänligt.
Du kan ju tänka dig vilken skillnad det kommer vara för dig att få hjälp från denna cykel motor - att cykla 25 km, 35 km, eller till och med kanske uppemot 50- 60 km (eller mer!) blir alltså helt plötsligt fullt möjligt även för den som inte är ett cykelproffs. Inför det att du ska ge dig av på denna typ av semester finns det dock vissa saker du bör tänka på:
1.1. Packlista
Sådant som kan vara bra att ha med sig under en cykelsemester är:
-
en cykel (cykel med motor för den som vill få det lite lättare) - som denna Zipforce ONE Black Edition
-
cykelhjälm
-
utrustning för att sova (om du inte tänkt ta in på exempelvis hotell eller vandrarhem)
-
utrustning för att laga mat (om du tänkt laga mat utomhus)
-
cykelväskor
-
vattenflaska (flaskor!)
-
cykelvagn (för att få plats med mer saker)
-
lampa för cykeln
-
spännremmar
-
necessär (innehållande solkräm och myggmedel bland annat)
-
powerbank (för att ladda mobilen)
-
ficklampa
-
kläder (efter ändamål och väder)
1.2. Tänk på detta
Utöver att du bör se till att du packar med dig rätt saker inför din semester finns det lite andra, även de, viktiga saker som kan vara bra att veta om och tänka på. Det för att din resa på cykel ska bli så behaglig, trygg och härlig som möjligt för dig!
1.3. Packa lätt
Det kan kännas svårt att semestra på cykel med tanke på att det sällan är möjligt att packa med sig, förvara och transportera allt för mycket grejer på ett sådant fordon. Om du däremot ser till att införskaffa dig några riktigt bra och lite mer rymliga cykelväskor, samt investerar i en cykelvagn, kan du få plats med en hel del.
Du bör dock ändå se till att packa så lätt som möjligt då det kommer bli jobbigare och tyngre att cykla ju mer du behöver släpa på. Detta alltså trots att du får hjälp av din cykel motor. Värt att tänka på är att man många gånger klarar sig på betydligt färre saker än vad man tänkte från början. Att packa “fel” och att packa för tungt är några av de mest vanliga misstag man kan göra.
1.4. Planering är A och O
För att din cykelsemester ska bli så njutbar och behaglig som möjligt skulle vi även vilja poängtera vikten av att planera. Ju mer tid, energi och engagemang du lägger på din planering innan du ger dig iväg desto bättre och mer trivsam kommer din resa att bli. Detta i och med att du endast kommer ha möjligheten att ta dig fram på egen hand med hjälp av din elmotor cykel.
Viktigt att komma ihåg i denna planering är att du inte kommer ta dig fram lika snabbt som du kanske brukar göra med bil eller kollektivtrafik. Det kommer därmed ta längre tid, du kommer behöva planera in fler stopp, och du kommer inte komma lika långt som vanligt.
Dessutom är det betydligt svårare att göra “oplanerade stopp” eller ta sig till diverse avstickare på cykel. Man brukar kunna räkna med att man tar sig 2-6 mil per dag om man tar sig fram på cykel, vilket är en riktlinje vi skulle rekommendera att du håller dig till även om du ska ta dig fram på en elmotor cykel som Zipforce ONE.
1.5. Testa cykel, utrusning och packning
Ett annat litet tips vi vill ge dig är att testa såväl cykel som utrustning och packning innan du ger dig av. På så sätt får du möjligheten att känna efter så att allting känns bra och skönt innan det att du faktiskt ska bära dig av. Skulle du behöva justera något kan du ju också då göra det. Detta ökar i sin tur dina chanser om att semestern blir så felfri som möjligt.
1.6. Se över din cykelförsäkring
Sist men inte minst man det vara smart att se över om du har en cykelförsäkring. Det är kanske inte möjligt - och sällan nödvändigt - att teckna en enskild cykelförsäkring, men det beror såklart på vilken typ av cykelresa du hade tänkt göra, hur erfaren du är och vilken typ av cykel du har. Det kan däremot vara så att du i din hemförsäkring har en “cykelförsäkring”.
Vill du däremot känna dig extra säker på att du kan få hjälp och ersättning vid en möjlig skada kan du vända dig till Gjensidige. Är du aktiv i en förening som ingår i Svenska Cykelförbundet kommer du med deras försäkring nämligen automatiskt att få en olycksfallsförsäkring och en ansvarsförsäkring. Det kan vara värt att se över!