14 OKTOBER 2022 - Författare: RESKLAR

BOKA PASS SNABBT

Måste du fixa ett nytt pass? Då är det hög tid att boka passtid. För att kunna fixa ett pass måste du nämligen boka tid för det, och det är inte alltid helt enkelt att få till. Under de senaste månaderna har efterfrågan för att fixa nytt pass nämligen varit enorm, det främst till följd av att vi nu inte har samma restriktioner kring resande och att fler därmed vill resa och flyga.

Att boka pass behöver dock inte vara allt för komplicerat, och det är möjligt att boka tid trots den höga efterfrågan som råder. Så länge man har koll på hur det går till, vad man behöver ha med sig och var det kan göras kan möjligheterna vara goda. Det kan till och med vara möjligt att hitta lediga tider bara timmar innan du ska resa. Fortsätt läsa om att boka pass här nedan!
Boka passtid - hur lång tid tar det för att få pass?

Beroende på var du befinner dig i landet kan det vara olika svårt att få tid för att boka pass. Väntetiderna för att boka pass varierar dock inte bara från en plats till en annan, utan väntetiderna kan också variera från dag till dag. Väntetiden kan vara allt från några dagar till flera veckor, till och med månader.

Det gäller med andra ord att hålla sig uppdaterad på polisens hemsida för att se över vilka tider och dagar som finns tillgängliga. Om du vill effektivisera och förenkla ditt letande av en ledig passtid kan du vända dig till passakuten - de kan hjälpa dig att hitta lediga passtider och tider för nationellt ID så att du själv slipper hålla koll på Polisens bokningssida.

När får jag hem mitt pass?

Precis som att tiden för att hitta en ledig passtid varierar så kan även väntetiden för att få hem ditt färdiga pass variera. I regel brukar man dock säga att väntetiden för att få hem passet är ca 1 vecka. För att vara på den säkra sidan bör du alltså se till att boka en tid för att fixa ditt pass med god framförhållning inför din planerade avresa. Väntetiderna kan som sagt vara långa!

Kan jag avboka eller omboka min pass tid?

Ja, det är möjligt att både omboka och avboka en redan bokad passtid. Polisen erbjuder dig att ändra din tidsbokning ända fram till en timme innan ditt bokade besök. Skulle det visa sig att du bara några timmar inför ditt besök inser att du, av någon anledning, inte har möjlighet att ta dig till polisen är det inga problem.

Du bör såklart se till att av- eller omboka din tid så snart du får reda på att du måste justera den. Men du har fram till en timme inför ditt besök på dig. Sker avbokningen eller ombokningen senare än så blir du betalningsskyldig av hela avgiften.

Hur avboka eller omboka tid för pass?

För att av- eller omboka din passtid besöker du polisens hemsida och tar dig till tidsbokningen (se till att välja rätt stad/ ort). Där ska du sen ange din e-postadress och ditt bokningsnummer - detta ska du ha fått i bekräftelsen för din tidsbokning. Tänk på att du måste kunna identifiera dig med e-legitimation för att kunna genomföra om- eller avbokningen.

Att tänka på vid ansökan om att boka pass

För att hela processen om att boka en tid för pass ska gå så smidigt som möjligt finns det vissa saker du bör vara medveten om och tänka på. Dessa gäller såväl för när du ska boka tid för pass hos passexpeditionen som för när du ska fixa ditt pass hos polisen och när du ska hämta upp ditt färdiga pass.

Nya tider släpps kontinuerligt

Det kan vara lite svårt att hitta lediga tider för att boka pass, det speciellt om du bor i en större stad eller om du måste fixa ett nytt pass under en period där väldigt många vill ut och resa. Värt att komma ihåg är att polisen släpper nya tider för pass kontinuerligt. Dessa läggs då upp som tillgängliga på deras hemsida och kan bokas via deras bokningssystem.

Har du svårt att hitta en ledig tid som passar dig, eller om det inte finns några lediga tider i önskad stad, får du testa att boka pass lite senare. Du kan även se om det finns några lediga tider i andra städer eller orter, och om du kan ha möjlighet att ta dig dit. Att ringa 114 14 eller besöka polisens receptioner kommer inte öka dina chanser om att hitta lediga tider.

Välj stad och passexpedition

Det går att ansöka om pass i andra städer än den du bor eller är folkbokförd i. Bara för att du har fixat ett pass i en viss stad betyder inte det att du måste hämta ut det där. Utan i samband med att du bokar tid för pass kan du ange såväl var du önskar fixa passet som på vilken passexpedition du vill hämta ut det.

Avgift - vad kostar pass och nationellt ID kort?

Avgiften för att fixa ett pass är 400kr. Ska du ansöka om nationellt ID kort kostar det bara 100kr. Denna avgift ska du helst betala i samband med att du ansöker om att få ett pass, det vill säga på passexpeditionen. Se till att ha med dig ett betal- eller kreditkort för att göra betalningen ska enkelt som möjligt.
E-legitimation krävs vid tidsbokning

När du ska boka passtid är det viktigt att komma ihåg att du måste kunna identifiera dig med e-legitimation för att du ska kunna använda bokningssystemet och för att bokningen ska genomföras. Du kan också bara ha två bokningar per e-legitimation.

Har du inte tillgång till en e-legitimation för att identifiera dig på nätet finns det ombud som kan hjälpa dig att boka pass . Du kan även boka tid genom att ringa till polisen på 114 14.

Drop in för att hämta färdigt pass och ID-kort

När du ska hämta upp ditt färdiga pass eller ID kort är det inte möjligt att boka någon tid. Utan då är det drop-in som gäller. Är det kö för upphämtningen måste du alltså stå i den för att kunna få ut passet.

Boka pass för barn

Vill du fixa ett nytt pass till ditt barn (under 18 år) och är därmed i behov av att boka pass för barn krävs det att du som barnets vårdnadshavare bokar tiden som ombud via din e-legitimation. När dina uppgifter har registrerats i bokningen kan du lägga till fler sökanden, det vill säga ditt barn.

Inför er tidbokning och ert besök till passexpeditionen måste ni fylla i en blankett för medgivande. Har barnet fler än en vårdnadshavare måste blanketten skrivas under av båda. Har blanketten skrivits på med samtliga vårdnadshavares underskrift behöver bara en vårdnadshavare följa med till passexpeditionen. Annars måste alla följa med.

Har ni inte fyllt i och skickat in denna blankett på rätt sätt (läs mer om exakta krav här) kommer inte ansökan att påbörjas. Det krävs alltså att blanketten lämnas in på passexpeditionen för att du ska kunna boka pass för barn.

Svårt att hitta ledig passtid?

Har du svårt att hitta en ledig passtid? Då kan du vända dig till passakuten, en tjänst på nätet som hjälper dig att på ett snabbt och smidigt sätt hitta lediga tider för att boka pass som passar dig.

Det enda som krävs för att du ska kunna använda denna tjänst är att du:

  1. besök passakuten.se
  2. klicka på “hitta tid nu” och fyll i uppgifterna för den sökande
  3. identifiera dig med Bank ID via länken som skickas till dig på SMS eller e post
  4. se över om den pass tid de hittat funkar för dig eller om du vill få hjälp att hitta en ny
  5. är du nöjd med tiden bekräftar du och betalar din bokning
  6. klart!

BOKA PASSAKUTEN HÄR

Boka pass Stockholm

Vill du boka pass Stockholm? Klicka dig vidare Här för att komma till tidsbokning av pass och nationellt ID-kort i Stockholms län.

Boka pass Göteborg

Här hittar du bokningssystemet för att boka pass Göteborg, i Västra Götalands län.

Boka pass Uppsala

Om du önskar boka pass Uppsala hittar du länken till tidsbokningssystemet här.

Boka pass Örebro

För dig som är boende i Örebro, eller för dig som har nära till staden och kan tänkas fixa pass där, ska du klicka här för att komma till tidsbokningen hos polisen.

Boka pass Helsingborg

Vill du boka pass i Helsingborg? Klicka dig in här för att komma till tidsbokningen för Skåne lån.