17 FEBRUARI 2022 - Författare: RESKLAR

TEST AV VANDRINGSSKOR

Det allra viktigaste vid vandringar är förmodligen det du har på fötterna. Självklart är det också väldigt viktigt att klä sig rätt, utifrån temperatur och vart du ska vandra, men de flesta skulle nog ändå hålla med om att rätt skor är snäppet viktigare. Rätt skor kan hjälpa dig att ta dig fram även i den tuffaste terrängen, och ger ett effektivt stöd för fötterna vilket är viktigt inte minst under längre vandringar. Det kan dock vara svårt att hitta rätt vandringsskor, eller att veta vad man ska fokusera på. Här har vi tagit fram några av de allra bästa vandringsskorna.

Att välja rätt vandringsskor

Det viktigaste när du ska köpa vandringsskor är att fundera över vart du ska vandra. Ska du vandra i fjällen, eller på varmare breddgrader? Vandrar du främst under en specifik årstid, eller året runt? Om du vandrar på många olika ställen, i olika terränger eller under olika årstider kan det vara så att du behöver flera olika vandringsskor som har olika egenskaper.

Utöver detta behöver du också fundera över hur länge du ska vandra. Om du ska vara ute länge så bär du förmodligen även på en tyngre ryggsäck eftersom det behövs mer när man är borta flera dagar, och då behövs stadigare skor som är mer stötdämpande. Under en dagstur behövs inte samma stöd och stötdämpning.

Tänk på att ta god tid på dig när du ska välja vandringsskor, och det allra bästa är att testa dem i butik. Det betyder inte att du behöver bestämma dig där och då, men det kan vara bra att veta hur olika modeller känns att gå i – även om du förstås bara går några steg i butiken, och senare ska ut på en längre vandring. Det kan åtminstone ge dig en uppfattning om hur skorna känns.

Ta god tid på dig och fundera över ditt beslut, läs på om olika modeller, prova olika vandringsskor och ta reda på allt du behöver veta för att fatta ditt beslut. När det väl är dags att använda skorna under en längre vandring så är det förstås viktigt att du har valt rätt skor, för det brukar inte vara något alternativ att byta skor mitt under vandringen om de inte skulle kännas bra.


Skillnaden mellan vandringsskor och vandringskängor

Generellt kan man säga att vandringsskor och vandringskängor är samma sak, och de har ofta ungefär samma egenskaper. De är dock utformade på olika sätt, och kan passa olika bra för olika typer av vandringar. Dock är det förstås inte bara modellen som har betydelse, utan det handlar också mycket om egenskaper. En del egenskaper kan dock skilja sig åt mellan dessa två modeller.

Vandringskängor med högre skaft passar bra i kuperad och våt terräng, samt när man bär en tyngre ryggsäck. Låga eller mellanhöga vandringsskor passar bra när man går längst vandringsleder eller när man har en mindre packning, eftersom det då inte krävs lika mycket stöd för vristerna. Låga vandringsskor är lättare och luftar bättre, medan högre vandringskängor ger bättre stöd. Det är dock alltid viktigt att skorna ger ett bra stöd, ett bra grepp samt att de transporterar bort fukt och ventilerar under varma dagar och långa promenader.


Aigle Tenere Leather & GTX W höga vandringsskor
Dessa högkvalitativa vandringsskor är tillverkade av nubuckläder som kombinerats med ett RX-membran för långa promenader, även i regnet. De har en vadderad krage som ger hög komfort, samt ett högt fotledsstöd. Sulan är stötdämpande och andas. Det här är den perfekta skon för längre promenader, tack vare den lätta EVA-mellansulan och gummiyttersulan.

Det här är även en väldigt snygg sko, som finns i tre olika färger – Brown Camel, Blue Darknavy 001 och Black Black Noir. Skorna sitter bra på foten, ger ett bra stöd och är bekväma även under längre promenader. En riktigt prisvärd vandringssko för den som söker hög kvalitet och riktigt bra egenskaper.

SE PRIS HOS AMAZON SE


Mammut Mercury Iii Mid Gtx herr Vandrings- och vandringskängor
Dessa vandringskängor har ett så kallat ”Rolling Concept” som ger ett stöd för foten, dämpning och stöd. Detta minskar tröttheten. Det finns också ett flytande gummiskydd, det vill säga gummizoner med förstärkningar av lätt flytande gummi, vilket ger skydd mot nötning och materialskador.

Det här är en riktigt högkvalitativ sko som ger stabilitet, hållbarhet, lätthet, dämpning och ett modernt utseende. Vandringsskorna är dessutom vattentäta och andas, vilket ger ett allsidigt skydd som passar nästan alla väderförhållanden.

SE PRIS HOS AMAZON SE


SALOMON X ULTRA 4 MID GTX man, unisex Låg Rise vandringskängor
Från Salomon kommer dessa högkvalitativa och snygga vandringskängor. De har en bra passform och ger ett riktigt bra stöd, även vid längre promenader. De är vattentäta och ger ett perfekt skydd för känsliga leder samtidigt som de erbjuder en hög rörelsefrihet. Vandringskängorna är lika smidiga som löparskor samtidigt som de har stabilitet och ett riktigt bra grepp, vilket gör att de passar även vid tuffare terräng.

Med Contagrip MA-yttersulan får du grepp även när det är blött eller halt ute, vilket ger en större kontroll och då inte minst i nedförsbackar. Gore-Tex membran håller dessutom fötterna torra och bekväma. Det här är en riktigt högkvalitativ och pålitlig vandringskänga som passar bra för dig som söker riktigt bra vandringsskor, som fungerar alldeles utmärkt även vid längre vandringar.

SE PRIS HOS AMAZON SE