Son Doong grotta är världens största grotta, I Vietnam!

En helt ny värld!

Är man på väg till Vietnam eller är ute efter en upplevelse man sent glömmer?
Då är verkligen Son Doong något man ska kika mer på!

Det är världens största grotta, som ligger i Quang Binh-provinsen, Vietnam. Det hittas av en lokal man som heter Ho Khanh 1991 och utforskades nyligen under 2009 av brittiska cavers, ledd av Howard Limbert. Namnet ”Son Doong” grotta betyder ”bergflodgrottan”. Den skapades för 2-5 miljoner år sedan av flodvatten som avlägsnade kalkstenen under berget. Där kalkstenen var svag, kollapsade taket att skapa stora takfönster!

Den första expeditionen hade blivit stoppad av en 80m hög kalcitbarriär, som skämt namngavs ”Great Wall of Vietnam”. Det var inte förrän den andra expeditionen 2010, då muren slutligen klättrade och slutet på passagen hittades, var Hang Son Doong fast besluten att vara den största grottan i världen.

På över 5 km lång, med sektioner upp till 200 meter långa och 150 meter breda, är Hang Son Doong tillräckligt stort för att rymma ett helt New York City-block, komplett med 40 vånings skyskrapor. Med en total uppmätt volym på 38,5 miljoner kubikmeter överträffar detta bekvämt Deer Cave i Malaysia, vilket ansågs vara den tidigare rekordhållaren. Stalagmiter upp till 80 meter höga har också undersökts, den högsta som någonsin uppstått.

Dock är dess entrépassage är mycket svårt att korsa. Utforskningsgruppen sade att de hade satt fot på bara 6,5 kilometer längs grottan, eftersom det finns en stor mängd snabbt vatten i Son Dong. Det tar expedtionsresenärer 6 timmar att gå genom en 10 kilometer lång skogsväg från Truong Son Highway för att nå munnen av Son Dong grottan!
Så kanske inte det självklara valet om de e första gången man ska på hajk, men defenetivt något den lite mer erfarna ska ta sig an!

Aktiviteter i Vietnam

Billiga flygbiljetter till vietnam

Boende och Hotell i VietnamBooking.com

Leave a reply