Vandra i Spanien: El Caminito del Rey, Spaniens Underverk!

Om Caminito del Rey – ”Kungens lilla gångväg”

Historia om Caminito del Rey

Caminito byggdes ursprungligen mellan 1901 och 1905 och användes först för att transportera material och människor mellan två kraftverk som byggdes på vardera sidan av El Chorro-slottet. Det var inte förrän på 1920-talet som vandringsleden öppnades officiellt av kung Alfonso XIII som promenerade hela vandringsleden och gav den namnet El Caminito del Rey som på svenska betyder ”Kungens lilla gångväg”. Sedan dess har Camino blivit Spaniens underverk.

Klicka här för utflykter, slippa köerna och bästa pris till Caminito del Rey med guide >>

Caminito är en smal klippigväg som hänger 100 meter över floden Guadalhorce. Banan går från reserven Embalse de Guadalhorce, genom den berömda El Chorro-slottet, till El Chorro-byn, ett centralt bergklättringscenter med ett par hotell på landsbygden och en järnvägsstation. Närmaste stad är Alora, söderut längs Guadalhorce River Valley.

El Chorro Gorge

El Chorro Gorge (La Garganta del Chorro) är en fantastisk plats, med stora stenmurar så höga som 400 meter längs dess tre kilometer långa sträcka. ”El Chorro” kan löst översättas som ”spurten”, vilket är exakt vad vattnet vad vattnet gör i samband med att den rinner genom ravinens smala kanaler. Höjdskillnaden mellan de två konstgjorda behållarna i varje ände av slottet gav ett unikt tillfälle att utveckla vattenkraft. Ett nästan revolutionerande koncept vid den tiden.

Vandra i Spanien - Caminito Del Rey

Världens farligaste väg – The Kings Way

Elektrisk geni, i all ära, den verkliga attraktionen är vandringsleden där den ursprungliga strukturen sägs vara byggd av seglare som brukade klättra med rep och arbeta medan de hängde över ett tomrum. Obekräftade rapporter har också uppgett att fångar, som dömdes till döden, utförde några av de farligare uppgifterna.

Vandringsleden byggdes med sand och cement som hölls på plats med metallfästen. En enkel järnreling sattes på plats längs vandringsleden. Caminito föll långsamt i ihop genom åren men lockade ändå klättrare och adrenalinjunkies från hela världen. Dödsfallen toppades mellan 1999 och 2000 då 5 avled på sträckan, vilket ledde till att regeringen officiellt stängde vandringsleden för alla år 2000.

År 2014 började det regionala arbetet med att bygga en modern väg. På de flesta ställen sitter den bara en meter över resterna av den ursprungliga vägen. År 2016 öppnade vägen för allmänheten och det är nu en säker och noggrant kontrollerad rutt genom detta spektakulära slott.

De lokala myndigheterna och staden Malaga delade på de totala kostnaderna för renoveringen på 5,5 miljoner euro. 2,2 miljoner euro har använts för den nya byggnaden av den nya Caminito, resten är avsedd för tilläggstjänster i området, vägar, parkering och buss.

El Camino del Rey anses idag vara en av de största attraktionerna i Andalusien, om inte hela Spanien.

Vandra Caminito del Rey Malaga

– Vandra i Spanien som kungen gjorde på sin lilla gångväg

Rutten är inte cirkulär utan betrakta den som enkel väg. Gångvägen börjar precis utanför byn Ardales och slutar vid El Chorro som har en järnvägsstation. Det finns även en pendelbuss som går mellan de två ändarna av promenaden var 30 minut och kostar €1.55. Tillträde till området är ganska lätt. Det är cirka en timmes bilresa från Malaga flygplats till Ardales, eller så kan du ta ett tåg från Malagas centralstation (María Zambrano) som tar 40 minuter att nå El Chorro.

Startpunkt – Ardales

Startpunkt vandringsled Ardales

Det tar 35 minuter med bil eller 2h 30 minuter promenad att nå Ardales faktiska startpunkt. Ta MA-5403 som går nordost längs reservoaren Guadalhorce 10 km tills du når den stora El Kiosko restaurang som ligger på höger sida. I området i närheten finns det en hel del parkering på sidan av vägen och ett par officiella parkeringar. Till fots, gå tillbaka från där du kom så hittar du ca 200 m därifrån en liten tunnel som skär genom berget. Bussen släpper av dig här. Gå genom tunneln och gå skogsstigen på andra sidan. Fortsätt sedan ner till höger tills du når de byggnader och toaletter som finns vid startpunkten. Du kommer att behöva visa din biljett, pass eller ID-kort. Vänta tills din tilldelade tidpunkt och sedan kan du gå promenaden i din egen takt.

Planera och genomför vandringsleden

Vandringsleden är noggrant kontrollerad av säkerhetsskäl, av förklarliga skäl som vi tidigare varit inne på. Du måste boka din plats en viss dag och vid en viss tidpunkt. Du behöver se till så att du anländer vid biljettluckan i god tid. Det tar lite tid från Ardales med bil till parkeringsplatserna (25 minuter) och sedan tar det ytterligare 10-20 minuter att promenera från parkeringen till kontroll kabinen. Kontrollera att du har tillräckligt med tid för allt. Dessutom måste du få biljetten kontrollerad, Visa ditt ID och gå igenom säkerhetsföreskrifterna.

Från kontroll-kabinerna är vandringsleden 7,7 km lång. Hela 3km av promenaden går via upphöjda vägar säkrade mot sidan av klipporna. I mitten av turen finns en vidöppen dal genom skogen och kullarna. Här är ett utmärkt ställe att vila eller ha picknick. Hela vandringsleden tar mellan 2 och 4 timmar beroende på din gånghastighet och hur många bilder du vill ta.

Biljetter

Biljetter måste reserveras online och kan göras på den officiella Caminito del Rey webbplatsen. För första halvåret var entrén gratis då Caminito del Rey nyöppnades. Efter denna sexmånadersperiod ligger nu entréavgiften på 10 € per person. Guidade turer är också tillgängliga.

Det maximala antalet personer som tillåts på Caminito vid en tidpunkt är 400. Grupper på upp till femtio personer tillåts genom de inledande kontrollpunkterna, tilldelade var halvtimme. Högst 1 100 personer per dag får gå Caminito del Rey.

Tar man med familjen till Andalusien så är verkligen El chorro, Caminito del Rey ett måste att besöka, enormt eftertalade stränder och vatten som skimrar turkos med otroligt fina laguner och sent glömda platser!

Hotell nära Caminito del Rey

Hotel Restaurant EL Cruce

Hotell Restaurant EL Cruce Ardales

Hostal Restaurant El Cruce ligger i byn av Ardales. Detta pensionat erbjuder rum med luftkonditionering, värme och gratis WiFi. Här finns även en restaurang och en pool. Rummen är enkelt inredda och alla rum har TV och eget badrum.

Complejo Turístico La Garganta

Hotell Complejo Turístico La GargantaEn gammal mjölfabrik från 1827 omformades totalt till ett modernt hotell. De mysiga rummen, som blandar traditionella dekorativa element med detaljer, har ett litet vardagsrum och utsikt. Ligger nära El Chorro tågstation och bara fem minuters promenad från Alora / El Chorro Camino del Rey informationskontor.

La Posada Del Conde

Hotell La Posada Del Conde

Detta rustika hotell ligger mellan Conde del Guadalhorce och Guadalteba reservoarer. Här erbjuds rymliga rum med utsikt över natursköna skogen och gratis Wi-Fi, traditionell inredning, golvvärme. Alla rum har TV och eget badrum. Fem minuters promenad från El Kiosko och början av Ardales tillfartsväg till den Camino de Rey.

Hotell Malaga och AndalusienBooking.com

Leave a reply