HEMESTER I SVERIGE – SOMMAREN 2022

Sommaren 2022 som knäcker på dörren kommer nog också att vara lite annorlunda, åtminstone när det gäller utlandsresor. Många svenska kommer istället att välja att tillbringa ledigheten hemma och njuta av vad Sverige har att erbjuda, och kanske även göra den där Sverigeresan de har skjutit upp år efter år. 2022 är helt enkelt året som bjuder oss på hemester – eller svemester? Lyckligtvis bor vi i ett stort land som är dessutom ett av de naturskönaste i Europa – och kanske t.o.m. i hela världen. Även lyxiga upplevelser finns det gott om för de som föredrar storstadslyx, och för de som tycker om strandlivet finns det kusten som är hela 3200 kilometer lång. Hemmasemester är inte bara för barnfamiljer och pensionerade, inte heller innebär det att man ska sitta hemma och ha trist eller köpa en dyr husvagn. Nedan hittar du några heta tips för en lyckad hemester i Sverige.

Vandra i naturen

Det är inte förvånande att de flesta svenskar har vandrat i naturen åtminstone en gång i sitt liv. Medan många i världen sparar bilder på skandinavisk natur i sina drömresemappar så kan vi faktiskt sätta oss i bilen, på nattåget eller på båten och uppleva alla dessa underbara smultronställen i verkligheten. Här är en vandringslista som innehåller något för alla – från sydsvenskar till norrlänningar, från vana vandrare till nybörjare, och från bergen till havet. Glöm bara inte att skaffa dig ett par riktigt bra vandringsskor! Läs gärna vårt inlägg om tältsemester!

Kungsleden

Behöver vi även nämna Kungsleden? Denna underbara Lapplandvandringen som sträcker sig mellan Abisko i norr till Hemavan i söder är en av de populäraste vandringsleder i Europa. Kungsleden kan delas upp i olika etapper beroende på hur många dagar man tänker vandra i eller vilka miljöer man vill uppleva – Kungsleden bjuder nämligen både på fjäll och gröna dalar. En av de populäraste sträckor är mellan Abisko och Nikkaluokta där man kan även ta en topptur på Kebnekaise.

Höga Kusten

Denna sceniska vandring är populär bland de som tycker om klippor och skogar men inte vill gå mist om havet på sommaren. På Höga Kusten-vandringen som knyter Örnsköldsvik med Härnösand kan man tälta i anvisade områden eller sova i övernattningsstugor, både öppna och hyrbara.

Kuststigen

Kuststigen är ett helt nytt, hett alternativ till den välkända Bohusleden. Vandringleden är välmarkerad och extremt havsnära.

Grövelsjön

Och varför inte besöka vackra Dalarna? Har man redan avnjutit vackra vyer av Siljansjön förut kan man förflytta sig hela vägen till den bergiga norska gränsen i år.

Sörmlandsleden

För storstadsbor som inte vill resa långa sträckor rekommenderar vi den lättvandrade Sörmlandsleden. Det är omöjligt att inte välja en sträcka mellan ledens 1000 kilometer!

ICA upplevelser – Har massor med intressanta upplevelser. Knappen ovan tar er till boende med övernattning och 3 rätters, bastubad, transport till sörmlandsleden och mycket mer!

Hyra en stuga i skärgården

Har du någonsin drömt om att vakna med salt bris i ansiktet och öppna fönstret till en fantastisk havsutsikt? Då är sommaren 2022 ett underbart tillfälle att förverkliga dina skärgårdsdrömmar! I skärgården finns det oändligt många stugor att hyra – lyxiga, stora och pyttesmå. Något för alla smaker helt enkelt. Dessutom behöver man inte resa långt bort om man bor i mellersta Sverige!

Semestra på västkusten

Besöka Bohus fästing, hitta nya favoriter i Nordiska Akvarellmuseet eller hyra en stuga i Lysekil – oavsett vad du väljer att göra på din västkustsemester så kommer Sveriges västra sida inte att svika. Det finns också många naturpärlor för den som tycker om en mer aktiv semester i naturen – Tivedens nationalpark eller Stångehuvud naturreservat är bara några av västkustens smultronställen.

Paddla kajak

Vad sägs om en kajaktur i Stenungsunden på västkusten, Färnebofjärdens nationalpark i Uppland eller mitt på stan? Har du aldrig provat förut? Det gör inget – du kan lära dig av en erfaren gruppguide. Att paddla havskajak på en tidig sommarmorgon är bland det härligaste man kan göra i Sverige!

Lära dig fotografera naturen

Scrollar du bland naturbilder och önskar att du också skulle kunna fotografera? Då kan du överväga att ta en lektion i fotografi! Naturen är som vackrast då, dagar är som längst och stämningen som bäst. Du kan lära dig allt från makrofotografi för att fånga blommor och kryp till långobjektivfotografi för att ta fina kort på vilda djur och vyer som är långt borta.

Ridning i naturen

Oavsett om man föredrar att lära sig rida islandshästar medan man provar på det traditionella gårdslivet eller rida i naturen tillsammans med en grupp finns det många ridoperatörer på marknaden att välja mellan. Att ta en ridtur och se världen från uppe på hästryggen är helt klart en minnesrik sommaraktivitet.

Gå på nordisk safari

Ute i det fria skådar man Sveriges många vilda djur väldigt sällan. Det betyder dock inte att det inte går att spåra djuren eller t.o.m. ha oförglömliga möten med dem, men i de flesta fall krävs det ett besök i naturen med en erfaren guide. På så sätt kan man skåda sälar medan man paddlar, tälta i en vargrevir eller bo på ett varghotell, åka båt i bävertäta områden, få se vilda älgar i några av Sveriges vilttätaste skogar eller få se nyfikna, delfinliknande tumlare på nära håll.

Ta en flerdagars cykeltur

Med alla smidiga appar och cykelkartor är det i dagsläget väldigt enkelt att planera sina framtida cykelturer. Man tar reda på vilket underlag som gäller, vilka naturområden det finns runt cykelvägar eller t.o.m. om det finns några kranar med färskt vatten på vägen. I detta avlånga, glesbefolkade land finns det gott om väger som får lite trafik och även många speciella cykelleder, och ibland kan du även ta cykeln på tåget eller regionbussar. I Sverige finns det både nybörjarvänliga och utmanande cykelleder – det är du som bestämmer hur mycket du orkar trampa. Några av våra förslag på en aktiv cykelsemester är den kända 260-mils Sverigeleden som sträcker sig mellan Karesuando och Helsingborg, Hållnäs halvön i norra Uppland eller Vänern-runt sträckan.

Avslutande ord

En hemmasemester kan ses som en begränsning eller som en utmaning till att lära se sitt land med nya ögon. Vi hoppas att du har blivit inspirerad av vår lilla semesterguide och räknar dagar tills du äntligen får ge dig i det fria.